version_button
| rejestracja | przypomnienie hasła en pl
login: hasło:

forumróżneNiezapomniane smaki i smaczki:

agata użytkownik agata(wpisów:26) dodano 09.02.2010 09:09

Smorodina, dziękuję i będę o Tobie pamietać!!! Pozdrawiam.

smorodina użytkownik smorodina(wpisów:101) dodano 08.02.2010 11:45

Agata jeżeli będziesz potrzebowała przepisów pisz na forum. Szkoda ,że nie ma tu PW nie wszystkie posty można przeczytać.
Pozdrawiam

agata użytkownik agata(wpisów:26) dodano 08.02.2010 09:46

Smorodina, uwielbiam torty robić i jeść! W związku z tym dziękuję Ci za przepisy na coś nowego i zapewne smakowitego. Za niedługo będę miała okazję wypróbować:)
Widzę, że na tym portalu mozna nauczyć się wielu rzeczy. Dziękuję i pozdrawiam.

konwalia użytkownik konwalia(wpisów:326) - Użytkownik usunięty. dodano 08.02.2010 09:29

Najlepszymi kucharzami są faceci.Nie da się ukryć.
Filmdil,o Twoim sosie pomyślę,apetyczne składniki.
Smorodina,ależ fajne przepisy.
Kier Twój przepis też wypróbuję,bo uwielbiam wszystko ,co ma krewetki.
I czekam na przepis na takie oryginalne ,japońskie sushi.
Mniam.
Czekam na inne smakowite dania.

filmdil użytkownik filmdil(wpisów:342) dodano 07.02.2010 20:46

Kier - dziękuję , w najbliższym czasie wypróbujemy.

kier użytkownik kier(wpisów:10) dodano 07.02.2010 20:16

Obiecany przepis na OKONOMYJAKI

Słowo to składa się z trzech części: o - prefiksu honoryfikatywnego, rzeczownika odczasownikowego konomi - "lubić", "chcieć" ("coś"), rzeczownika odczasownikowego yaki - "smażyć", "piec", "grillować". Całość znaczy więc: "smaż, co chcesz".
Tak że formę pisowni oraz tłumaczenia mamy już za sobą, a teraz:
Mój przepis pochodzi z podpatrzonego i opowiedzianego z Miyajimy.

Do przygotowania najlepiej zaopatrzyć się jest w blachę Tepan, a w ostateczności w dużą patelnie.
Do przygotowania potrzebne będą.\
Na ciasto
Ok 1 szklanka mąki.
1 jajko
ok 200ml wody
odrobina soli.
Wszystko to łączymy i miksujemy na dość rzadką masę.
na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy placki ( do tego używamy mniejszej patelni).
Na wsad potrzebujemy
Kapustę pekińską
Tuńczyka w puszcze w sosie własnym
pieczarki(smażone w masełku -odsączone)
kiełki
Makaron Mokry w saszetkach( można też dać udon lub sobę )
Krewetki małe czerwone mrożone
Paluszki krabowe
Oraz wiele innych smakołyków które mamy w domu.
Kapustę szatkujemy na drobno i prażymy ją na blasze lub w patelni ( na niewielkim ogniu) aż skruszeje
robimy z niej kopczyk i go rozsuwamy.
Na ten kopczyk kładziemy pozostałe składniki takie ja pieczarki wcześniej podduszone, krewetki, paluszki krabowe,kiełki, tuńczyka itp.
Porcje nie mogą być zbyt wielkie, bo jest tego sporo i jest to sytne.
Po nałożeniu wszystkich naszych składników, przykrywamy tą piramidkę wcześniej przygotowanym naleśnikiem. i zostawiamy to na blasze na niewielkim ogniu lub na zakresie do 1,5 płyty elektrycznej.
Na większej patelni na oleju wbijamy jajko i bełtamy naleśnik(temperatura nie powinna być wysoka, jajko powinno się ścinać bardzo wolno).
Na panterce przenosiny naszą przykrytą piramidkę na jajo w patelni naleśnikiem do góry.
Czekamy aż jajo się całkowicie zetnie.
Przykrywamy patelnię talerzem i obracamy tak że ciasto jest na spodzie a jajo na wierzch.
Posypujeny leko ziołami do smaku oraz polewamy sosem do Okonomiyaków lub keczupem.
i nie oglądając się na innych zaczynamy ucztować.

wszystkim życzę smacznego.

smorodina użytkownik smorodina(wpisów:101) dodano 05.01.2010 08:33

KULAJDA GRZYBOWA
2-2,5 l bulionu grzybowego
30 – 50 dkg świeżych grzybów
5 dużych ziemniaków
125 ml kwaśnej śmietany
125 ml słodkiej śmietany
10 jaj
olej, masło do smażenia
liść laurowy,ziele angielskie, przyprawa do zup, sól, pieprz, chili
ocet, sok z cytryny,
1 – 2 łyżki mąki pszennej

Pokrojone grzyby usmażyć( rumiano) na oleju z masłem.Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w bulionie grzybowym z przyprawami, dodać grzyby, następnie śmietany z roztrzepaną mąką, zaciągnąć. Pięć jaj mocno rozmącić i wlać do bardzo gorącej zupy i zamieszać ( jajka zetną się). Doprawić pieprzem, chili, octem, sokiem z cytryny do smaku. Następne pięć jaj ugotować na twardo, podzielić na ósemki i dodać na talerze do zupy. Posypać zieleniną np. koperkiem , natką pietruszki, szczypiorkiem.
SMACZNEGO
Jest to czeska bardzo pożywna zupa.

smorodina użytkownik smorodina(wpisów:101) dodano 05.01.2010 07:39

Adres do mojej książki kucharskiej
http://mojegotowanie.onet.pl/14048,ksiazka_przepis.html
Życzę smacznego

smorodina użytkownik smorodina(wpisów:101) dodano 05.01.2010 07:39

Coś na słodko:
Krążki do tortów na tortownicę 24 cm średnicy
MAKOWY
3 jaja szczypta soli
8 dkg cukru pudru
12 dkg maku
1 łyżeczka miodu
2 dkg bułki tartej, otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka kawowa proszku do pieczenia
zapach migdałowy
Mak sparzyć, zemleć 2-3x na bardzo drobnym sitku.
Ubić pianę z białek, dodać żółtka, cukier, miód i ubijać na pulchną masę.
Dodać mak, bułkę, skórkę cytrynową, proszek, zapach. Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy ( spód wyłożony papierem), piec ~20 min w temperaturze 160-170 st. C.
ORZECHOWY
3 jaja szczypta soli
8 dkg cukru pudru
10 dkg mielonych orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka kawowa proszku
trochę cukru waniliowego
Postępować tak jak przy krążku makowym.
KOKOSOWY
5 białek szczypta soli
22,5 dkg cukru
12,5 dkg wiórek kokosowych
2-3 łyżki bułki tartej( do konsystencji)
sok z 0,5 cytryny
1 łyżeczka kawowa proszku
Postępować tak jak przy krążku makowym.
MIGDAŁOWY
3 jaja szczypta soli
12,5 dkg mielonych migdałów bez łupiny
1,5 dkg mąki ziemniaczanej
1,2 łyżki bułki tartej ( do konsystencji)
1 łyżeczka kawowa proszku
Postępować tak jak przy krążku makowym.
MASA CYTRYNOWA
3 kostki masła ( ważne)
5 jaj , szczypta soli
1,5 – 2 szklanek cukru
4-6 cytryn ( zależy od wielkości)
Masło rozetrzeć w makutrze na pianę.
Jaja ubić z cukrem na parze
Cytryny sparzyć i bardzo dobrze umyć otrzeć na tarce tylko żółtą skórkę ( z białym będzie gorzkie) i wycisnąć sok.
Do utartego masła dodawać wystudzone jajka, skórkę i ucierać na pulchną masę, po wrobieniu jaj, bardzo powoli dodawać sok każdą porcję dokładnie wrobić. Masa ma być wyraźnie kwaśna i silnie pachnąca cytryną i lekko żółta . Nie należy dodawać aromatu cytrynowego.
PONCZ 1 szklanka
Woda+cukier+sok z cytryny+spirytus+ szczypta soli wszystko skomponowane do smaku

PRZYKŁADOWY TORT
1 KRĄŻEK KOKOSOWY –KRĄŻEK ORZECHOWY- KRĄŻEK KOKOSOWY PRZEŁOŻENIE MASĄ CYTRYNOWĄ. KRĄŻEK ORZECHOWY NAPONCZOWANY, A KRĄŻKI KOKOSOWE MINI MINIMALNIE NAJLEPIEJ PĘDZELKIEM.
2 KRĄŻEK MAKOWY-MIGDAŁOWY-ORZECHOWY NAPONCZOWANE
MASA KAWOWA – ROBI SIĘ JAK CYTRYNOWĄ TYLKO ZAMIAST CYTRYN DODAJE SIĘ BARDZO MOCNY NAPAR Z DOBREJ KAWY I SPIRYTUS DO SMAKU
W ten sposób można komponować torty wszystko zależy od inwencji i chęci. Masy mogą być czekoladowe, marcepanowe, kawowe, pomarańczowe, z czarnej porzeczki. Zasada doboru ,jeżeli tort jest słodki masa musi być bardziej wytrawna.

smorodina użytkownik smorodina(wpisów:101) dodano 05.01.2010 07:38

Pogacze ze skwarkami

500g mąki
250g smalcu ze skwarkami (skwarki należy zmielić)
125g masła
150g białego wina
40g drożdży
200g mleka
sól, pieprz

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Masę rozwałkować na kwadratowy placek grubości ok. 2cm, zawinąć jego brzegi do środka i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 60 minut. Po tym czasie dokładnie rozwałkować i ponownie zawinąć brzegi do środka. Odczekać 5 minut i czynność powtórzyć. Tak postępować jeszcze kilka razy. Ostatecznie ciasto rozwałkować na placek grubości 1,5cm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (np. za pomocą szklanki). Wierzch posmarować białkiem i piec w gorącym piekarniku.

smorodina użytkownik smorodina(wpisów:101) dodano 05.01.2010 07:37

ŻEBERKA GLAZUROWANE na grilla
2 kg chudych żeberek
Marynata
1 łyżeczka imbiru
1 cytryna
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki wina półwytrawnego
3 łyżki miodu
2 łyżki dobrego keczupu
1 łyżeczka sosu tabasco lub sambal lub harrisa.
Sól
Ww przepis można stosować na grillu wtedy po zamarynowaniu układamy na rozgrzanym grillu w trakcie pieczenia smarujemy marynatą.
Do rondelka włożyć wszystkie składniki marynaty zagotować. Do miski włożyć żeberka ( porcja na osobę 4 żeberka) i zalać gorącą marynatą i marynować 1 godzinę. Następnie włożyć do garnka podlać wodą i dusić do miękkości podlewając marynatą ( ostrożnie pikantne). Mięso ma się dusić w tzw. krótkim sosie. Podawać z ziemniakami zasmażanymi. Ziemniaki małe ugotować w mundurkach na parze, obrać pokroić w ósemki ,a następnie smażyć we frytownicy na złoty kolor.

smorodina użytkownik smorodina(wpisów:101) dodano 05.01.2010 07:36

Witam
SERCA DROBIOWE NA OSTRO Z HONDURASU
1,5 kg serc kurzych
3 łyżki masła
3 łyżki oleju szafranowego
20 dkg pieczarek (plasterki)
2 łyżki proszku grzybowego
6 łyżek marchewki ( kostka)
6 łyżek selera naciowego (pokrojony drobno)
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 szklanki rosołu wołowego ( może być z kostki)
5 łyżek przecieru pomidorowego
po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, proszku czosnkowego, bazylii, soli
po 1 łyżeczce proszku cebulowego, białego pieprzu, oregano, tymianku
1 łyżka chili w proszku.
Serca umyć, oczyścić z tłuszczu, przysmażyć na maśle i oleju, na rumiano do momentu ,aż będą lekko miękkie( trzeba wyczuć ten moment żeby później nie rozgotowały się warzywa). Dodać warzywa i resztę składników , zalać winem, rosołem i przecierem pomidorowym dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Potrawa bardzo pikantna podać do popicia lekko schłodzone czerwone wytrawne wino.Raczej nie podawać małym dzieciom

northface użytkownik northface(wpisów:11) dodano 05.01.2010 00:04

hmmm... to ja się czymś podzielę :)
Serek "Twój smak" lub "Philadelphia" (nie reklamuję - konsystencja jest ważna!) mieszamy z dużą ilością koperku (świeżego lub mrożonego, absolutnie nie suszonego!), tą miksturą smarujemy słone krakersy, a na wierzch kładziemy wędzonego łososia (polecam kawałki, nawet brzuszki - plasterki mają mało wspólnego z łososiem!) - krakersiki układamy na talerzu i przystawka miód-malina gotowa :D
UWAGA! Przygotowujemy przed podaniem - aby krakersy nie nasiąkły! Ewentualnie krakersy luzem, a łososia zmieszanego z serową miksturą osobno, do nakładania ;)
P.S. Drugiego dnia z Wami takie sekrety sprzedaję - strach pomyśleć co będzie dalej!! Pozdrawiam i smacznego ;)

filmdil użytkownik filmdil(wpisów:342) dodano 04.01.2010 22:59

Kier nie kwapi się do umieszczenia tu obiecanych przepsiów na sushi, a Jarfry zlikwidował swoje galerie z Gruzji, więc dla zachety dla innych umieszcze tu przepis na świetny sos gruziński TKEMALI, który doskonale moze zastapić sosy pomidorowe jako doodatek do mięs, zwłaszcza baraniny i szaszłyków :
Składniki
 1 kg śliwek bez pestek, lub 0,5 kg suszonych śliwek
 2 papryczki chili
 5 dkg cukru
 2 dkg soli
 6 ząbków czosnku
 5 dkg natki pietruszki
 5 dkg koperku
 szczypta mielonej kolendry

Pozbawione pestek śliwki zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną zieleninę, czosnek i mieloną kolendrę, a gdy zawrze ponownie odstawić z ognia. Przełożyć do słoi i szczeknie zamknąć. Jeśli chcemy sos przygotować w większej ilości na zimę, do litra sosu należy dodać ½ łyżki octu lub soku z cytryny.
Smak tego sosupamiętam od ponad 32 lat i robiłem go wiele razy w róznych wariacjach.

filmdil użytkownik filmdil(wpisów:342) dodano 31.12.2009 12:45

Zachęcony przepiami na sushi od Kiera zapraszam do umieszczania tu przepisów na ciekawe dania , które utkwiły nam w pamięci i wiązą się z naszymi podróżami małymi i dużymi.

Aby dodawać wpisy musisz się zalogować. Jeśli nie jesteś członkiem społeczności, przyłącz się!