version_button
| rejestracja | przypomnienie hasła en pl
login: hasło:

forumróżneChorwacja - co warto przywieźć?:

markopol użytkownik markopol(wpisów:192) - Użytkownik usunięty. dodano 24.05.2012 21:49

Witaj Katia.Czy tylko Ajvar ten Twój TZ Ci przywiózł ?
Ajvar najlepiej mi smokował z kurczakiem lub rybą z grilla .Dobrze też nadawał się do gyrosa domowego. Ale samak Ajvara już nie pamiętam ,tak dawno go smokowałem.
Pozdrawiam

katia użytkownik katia(wpisów:56) dodano 24.05.2012 19:32

No, dobra. Ajvar mam ... i co dalej? Ktoś podpowie jak się go używa? ;)

katia użytkownik katia(wpisów:56) dodano 01.05.2012 13:57

No, to mam już sporą listę dla męża co ma przywieźć ;)). Dzięki wszystkim chyba, że jeszcze ktoś ma jakieś sugestie?

droplet użytkownik droplet(wpisów:95) dodano 30.04.2012 18:41

Za danielskim. Chociaż Prosek jest dla mnie za słodki. Bardzo często mają świetne czerwone wytrawne "domacne wino".
Słonawa Jamnica to rewelacja na upały. Byłem pod wrażeniem twardego sera: Paski Syr z wyspy Pag.

danielski użytkownik danielski(wpisów:26) dodano 29.04.2012 13:22

Katia koniecznie Ajwar, Wino Prosek naprawdę jest doskonałe, Oliwę z ziołami, Miody na Bałkanach też są doskonałe zupełnie inne niż te w Polsce. I koniecznie wodę mineralną Jamnica smak lekko słonawy jest wydobywana z jaskiń krasowych po prostu rewelacja ja ją uwielbiam :)

danielski użytkownik danielski(wpisów:26) dodano 29.04.2012 12:27

Katia koniecznie Ajwar, Wino Prosek naprawdę jest doskonałe, Oliwę z ziołami, Miody na Bałkanach też są doskonałe zupełnie inne niż te w Polsce. I koniecznie wodę mineralną Jamnica smak lekko słonawy jest wydobywana z jaskiń krasowych po prostu rewelacja ja ją uwielbiam :)

katia użytkownik katia(wpisów:56) dodano 29.04.2012 12:06

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi ;)

Małego Chorwata nie chcę - sama kocham gotowanie, więc by tylko przeszkadzał i się nudził.

Co do zdjęć to nic obiecać nie mogę, bo mąż co prawda aparat swój osobisty ma, ale od niedawna a poza tym on jedzie tam trenować, więc ... No, w każdym razie się zobaczy czy jakieś fotki zrobi ;)

markopol

"Trufle, wina, grappę, śliwowicę, oliwę z oliwek , ser.Dobre też są miody .Prut-suszona na wietrze szynka wieprzowa.Owoce są pyszne i podobno owoce morza ale tego Ci nie powiem bo nie lubię,ryby na pewno są dobre również wędzone.Jeżeli chodzi o przyprawy to chyba u nas w Posce są takie same,tego nie jestem pewny.
To tyle z mojego doświadczenia"
Dziękuję ;) Trufli nigdy nie jadłam, śliwowicę lubię łącką, miodek dostarcza mi zaprzyjaźniony pszczelarz ale oliwę i sery uwielbiam a chorwackich jeszcze nie próbowałam ;)
Owoce morza to na miejscu pewno TZ będzie szamał, bo jest wyjątkowym smakoszem.

Co do bazylii, też uprawiam w ogrodzie ale tę tradycyjną. Musze kupić sobie czerwonolistną, bo przyda się do dekoracji.

strabsenfilm użytkownik strabsenfilm(wpisów:110) dodano 28.04.2012 19:58

Najważniejsze, to przywiezienie pięknych wspomnień:) Reszta jest milczeniem (chorwackich owiec).

grace użytkownik grace(wpisów:248) dodano 28.04.2012 02:12

Tak Marku, zielona bazylia okreslilam sweet basil, zgadzam, swieze ziola sa bardziej aromatyczne, ale czasami trzeba isc na kompromisy (pory roku na Polnocnej Polkuli) i wowczas suszona tez moze sie przydac w kuchni. Thai basil, tez pewnie nie jest Ci obca, bo ma bardzo charakterystyczny smak:)

marek50 użytkownik marek50(wpisów:263) dodano 27.04.2012 20:25

suszona bazylia Lola? ...a feee! Kazde ziola tylko swieze sa fajne, a juz bazylia w szczegolnosci. Grace czy "zielona bazylia to to samo, co "sweet basil"? Ostatnia wiosna mialem w ogrodku przynajmniej 8 gatunkow bazylii, ale ich nazwy sa mi zupenie obce, poza "sweet basil" cytrynowa i purpurowa.

markopol użytkownik markopol(wpisów:192) - Użytkownik usunięty. dodano 27.04.2012 18:14

Trufle, wina, grappę, śliwowicę, oliwę z oliwek , ser.Dobre też są miody .Prut-suszona na wietrze szynka wieprzowa.Owoce są pyszne i podobno owoce morza ale tego Ci nie powiem bo nie lubię,ryby na pewno są dobre również wędzone.Jeżeli chodzi o przyprawy to chyba u nas w Posce są takie same,tego nie jestem pewny.
To tyle z mojego doświadczenia

lola310889 użytkownik lola310889(wpisów:16) dodano 27.04.2012 15:42

Miałam na myśli zieloną :D Szczerze mówiąc innych rodzajów nie miałam przyjemności spróbować - chociaż wiem że takie istnieją ;) Rzadko się zdarza żeby jakaś roślina występowała tylko w 1 odmianie - i bardzo dobrze bo jest w czym wybierać :)

A wracając do Chorwacji - zapomniałam dodać że smaczne jest piwo - Karlovačko :) Przywiozłam też sporo czekolad ale nie pamiętam jakiej firmy.

grace użytkownik grace(wpisów:248) dodano 27.04.2012 15:32

Lolu, jeszcze zalezy, ktora bazylie masz na mysli, "normalna" - zielona, tajska, cytrynowa, purpurowa, jest ich sporo gatunkow, moze dlatego ta francuska smakowla Ci inaczej...

grace użytkownik grace(wpisów:248) dodano 27.04.2012 15:28

I tu sie zgadzamy:)

lola310889 użytkownik lola310889(wpisów:16) dodano 27.04.2012 15:25

Grace, świeża bazylia smakuje zupełnie inaczej niż suszona :) Lubię obie ;)

grace użytkownik grace(wpisów:248) dodano 27.04.2012 15:20

Lolu, bazylie to sie uprawia w doniczce, a nie przywozi z Francji, wtedy i polska dobra:)

lola310889 użytkownik lola310889(wpisów:16) dodano 27.04.2012 15:17

Pipol - hahaha :D

Katia, prawdę mówiąc Chorwację zwiedzałam na wycieczce objazdowej i niestety w hotelach serwowali tylko kuchnię europejską. Jest to jeden z minusów tego typu podróży - nie można spróbować np. kuchni regionalnej. Ale pamiętam że sery były smaczne - częstowali nimi przy degustacji rakiji ;) Sporo widziałam na bazarkach też oliwy, trufli. Ale co do przypraw niestety Ci nic nie doradzę :( Nawet w Zagrzebiu gdzie spędziłam chyba godzinę na zakupach w supermarkecie nic szczególnego z przypraw nie widziałam... Np. z Francji przywiozłam bazylię i smakuje zupełnie inaczej niż ta kupiona w Polsce. Ale w Chorwacji na nic takiego się nie natknęłam :(

grace użytkownik grace(wpisów:248) dodano 27.04.2012 15:17

50 zdjec - do nowej galerii;)

pipol użytkownik pipol(wpisów:1798) dodano 27.04.2012 14:08

Małego Chorwata, by gotował !

katia użytkownik katia(wpisów:56) dodano 27.04.2012 13:44

OK. Rakija - raz!
Co jeszcze? ;D

lola310889 użytkownik lola310889(wpisów:16) dodano 27.04.2012 11:55

Katia,
z Chorwacji obowiązkowo trzeba przywieźć rakiję - koniecznie lokalną :)
Pozdrawiam :)

katia użytkownik katia(wpisów:56) dodano 27.04.2012 11:31

Hej!
Za kilka tygodni mój TZ wybywa na parę dni do Chorwacji i pyta co ma mi przywieźć. Jestem miłośniczką kuchni i gotowania. Może w Chorwacji jest jakiś wyjątkowy specjał, jakaś przyprawa, która przydałaby się w mojej kuchni? Wiem, że mają dobre oliwy, figi i podobno też sery.

Doradźcie podróżnicy!!! ;)

Aby dodawać wpisy musisz się zalogować. Jeśli nie jesteś członkiem społeczności, przyłącz się!