version_button
| rejestracja | przypomnienie hasła en pl
login: hasło:

forumróżneSmakosze kuchni Azjatyckiej poszukiwani:

martafryka użytkownik martafryka(wpisów:187) dodano 12.10.2013 04:35

super wieści, że wernisaż się udał! gratulki i słonecznie pozdrawiam :)

gimper użytkownik gimper(wpisów:108) dodano 11.10.2013 22:46

Pipol nic straconego wystawa będzie wisieć do 5 listopada a Dom Kultury czynny jest jak typowe muzeum czyli zamknięty w poniedziałki ale otwarty w sobotę i niedzielę. Napisz tylko kiedy wpadniesz a powitam i oprowadzę osobiście a knajpa hinduska z której brałem przystawki jest 30 km od Siemiatycz. Zapraszam

kordula157 użytkownik kordula157(wpisów:122) dodano 10.10.2013 14:38

hahahh:)

pipol użytkownik pipol(wpisów:1634) dodano 10.10.2013 14:37

Ja też nie dotarłem, bo nie miałem zaproszenia a byłem na tej półkuli ;)

kordula157 użytkownik kordula157(wpisów:122) dodano 10.10.2013 14:34

Witaj Mikołaju,
Nie miałam sposobności podziekować za zaproszenie. Czynie to teraz.
Niestety jak wiesz , nie dotarłam , bo losy rzuciły mnie na druga półkule.
Obiecuje , ze na nastepnej sie pojawie:)) Pozdrawiam Urszula

gimper użytkownik gimper(wpisów:108) dodano 10.10.2013 13:55

Witam
Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za okazaną pomoc wernisaż uważam za udany zdjęcia się podobały, kuchnia smakowała bardzo się tez podobały moje opowieści o przygodach i obserwacjach z tego dziwnego kraju. Wszyscy zgodnie orzekli że Indie są Rajem ale Rajem dla fotografów
https://www.facebook.com/m.mendrycki/media_set?set=a.521407994605268.1073741839.100002082159232&type=1
Gimper

martafryka użytkownik martafryka(wpisów:187) dodano 02.09.2013 23:48

puk puk, proponuję "Bunny chow" :)
w Indiach nie byłam, ale za to nie raz zagościłam w ...Durbanie w RPA, a to największe skupisko "Indii" na świecie, poza samymi Indiami, także w sumie tak jakbym była w Indiach ;))) w Durbanie serwują tzw. "bunny chow" , nie mam pojęci jak to się nazywa po polsku, ślę pomocne linki. Super proste jedzonko! Wydrążony chleb (jakikolwiek, mogą być mieszane, biały, razowy, ciemny, inny) a w nim duszone w Tandori Masala, curry, kashmiri i inne tam "turmeryki" kawałeczki mięsa, mogą być z miękkimi warzywami i cebulką, pyyychaaa! takie "cosik z twistem" :)))

http://www.bunnychow.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Bunny_chow

ciut historii + przepis:

http://www.food.com/recipe/bunny-chow-and-its-durban-curry-220077
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/bunny_chow_38916

baracuda77 użytkownik baracuda77(wpisów:122) dodano 02.09.2013 23:04

Pipol narobiles mi smaka ,uwielnbiam zupe z mleczkiem kokosowym,imbirem ,kolendra i krewetkami mniam chyba jutro zrobie:)

pipol użytkownik pipol(wpisów:1634) dodano 02.09.2013 21:02

Gimpar, zupa kokosowa !!!!

kordula157 użytkownik kordula157(wpisów:122) dodano 02.09.2013 20:39

Carmel zna sie na rzeczy, posłuchaj jej gimperze:)

carmel użytkownik carmel(wpisów:103) dodano 02.09.2013 19:25

Cieszę się , że moje propozycje spodobały Ci się :) nie ma sprawy ;)

Bardzo popularną indyjską przekąską są pakory. To jeszcze prostsze niż samosy, bardzo szybko się je robi. Ja osobiście uwielbiam z liści szpinaku. Bardzo fajna rzecz na party na stojąco i do tego porcjowana. Jeśli nie znasz , to wrzuć w wyszukiwarkę grafiki "pakora" :)

gimper użytkownik gimper(wpisów:108) dodano 02.09.2013 17:44

Prawdę mówiąc to bardzo liczyłem na to że właśnie Kordula157 tu zajrzy i się nie pomyliłem. Wiem że sajgonki to nie ta bajka ale w mojej miejscowości takie danie to prawdziwa egzotyka a krewetek to nawet moja żona nie jada. Jak już pisałem ideałem były by przystawki jadane w Indiach ale kto mi to zrobi, myślę że przystawki z tamtego regionu też będą dobrym pomysłem i na pewno bardziej oryginalnym niż nasze ciasto. Samosa to świetny pomysł i nawet ja jestem w stanie je zrobić , czekam na więcej i dziękuje za pomoc.

popekpawel użytkownik popekpawel(wpisów:192) dodano 02.09.2013 17:28

Szkoda, ze nie mieszkasz w Wawie, bo nie miałbyś problemu. Ja w kwestii kuchni indyjskiej jestem noga ale może to menu Ci pomoże?
http://www.ganesh.pl/p/pl/wilcza50/menu.html
Właściciel tej sieciówki jest Hindusem i we wszystkich restauracjach w Polsce na kuchni pracują tylko Hindusi.

kordula157 użytkownik kordula157(wpisów:122) dodano 02.09.2013 17:19

masala oczywiście pachnaca i gorąca.

kordula157 użytkownik kordula157(wpisów:122) dodano 02.09.2013 17:15

O , carmel ma racje, samosy, zapomniałam o nich, ale one sa bardzej popularne w części północnej Indii, a dal jada się w całych Indiach.
Masala tea koniecznie, tylko musi być pachnacy i goracy.

carmel użytkownik carmel(wpisów:103) dodano 02.09.2013 17:01

Gimper- proponuję samosy jako wytrawną przekąskę. To znane indyjskie pierożki smażone w głębokim tłuszczu. Są popularne w Azji i Afryce więc jest szansa , że wietnamski kucharz da radę , bo to proste danie :) Mogą mieć najróżniejsze wypełnienie-jarskie, mięsne...co kto lubi. Można je jeść na zimno . Do picia masala chai :) pozdrawiam

kordula157 użytkownik kordula157(wpisów:122) dodano 02.09.2013 15:54

Sajgonki , jak dla mnie nie kojarza się Indiami. Jesli ma to być wystawa zdjęć z Indii, to sajgonki zupełnie nie pasują.
Zrób dala,to proste danie z soczewicy, kup gotowe placki, które zastapia ciapaty i jedzonko bardzo indyjskie.

gimper użytkownik gimper(wpisów:108) dodano 02.09.2013 13:03

Po raz kolejny proszę Was o pomoc. W połowie września w mojej miejscowości będę miał wystawę zdjęć z Indii. Takiej wystawie towarzysze wernisaż tzn. kwiaty, zaproszeni goście, przemówienia oraz małe co nieco. W ubiegłym roku było to wino i ciasto ale tym razem chciałbym zrobić cos bardziej oryginalnego. Idealnym rozwiązaniem były by przekąski kuchni Indyjskiej ale z powodów technicznych jest to niemożliwe ale w mojej miejscowości jest bar chiński z kucharzem wietnamskim i myślałem że może to on mi trochę pomóc. Niestety z kucharzem bardzo trudno się rozmawia a piani która pracuje na kasie mimo że mówi po polsku to jest jeszcze gorzej mimo że jest Polką to nie rozumie czego ja chcę. Zakładam że kucharz jednak jest kucharzem i jeśli dam mu do zrobienia konkretne potrawy to je zrobi.
Pytanie do Was brzmi jakie przystawki kojarzące się z Azją mógłby zrobić ten kucharz, mi do głowy przychodzą oczywiście sajgonki i krewetki w tempurze ale co jeszcze ?

Aby dodawać wpisy musisz się zalogować. Jeśli nie jesteś członkiem społeczności, przyłącz się!